Så tar du en bra porträttbild med ljusets hjälp

Så tar du en bra porträttbild med ljusets hjälp
Foto: Boel Haglund. Exempel på hur du kan ljussätta för en bra porträttbild enligt Knut Koivisto.

Att en bild säger mer än 1000 ord har du säkert hört vid det här laget. Att använda bilder har blivit ett nytt sätt att kommunicera. Det är speciellt viktigt för SEO:n på din webbsida, samt för att få uppmärksamhet på ditt inlägg på sociala medier eller spridning av din bloggpost. Måste man anlita en proffsfotograf eller kan du ta bra porträttbilder själv? Idag kan du ta bra foton själv, speciellt om du lär dig de grundläggande knepen. De bästa fotograferna skapar helst så naturliga bilder som möjligt, med ett naturligt ljus som är autentiskt och som inte behöver redigeras eller photoshoppas. Hur tar man en bra porträttbild med ljusets hjälp?

Ljusets betydelse för porträttbilden

Ljuset är speciellt viktigt för kvaliteten av ditt foto. Inte bara för att bilden ska vara skarp och klar utan också för att kunna framhäva skuggorna. Det är skuggorna som gör bilden intressant menar Knut Koivisto, en av de mest välkända porträttfotograferna i Sverige och känd för “Wall of Fame” på Fotografiska i Stockholm. I en workshop i Mölndal utanför Göteborg, 2020-02-04, visar Knut hur man med olika former av ljussättning kan skapa bra porträttbilder. Nedan är några av hans tips.

Tips på hur du kan använda ljuset för att ta bra porträttbilder:

  • Använd dagsljuset. Placera personen som ska fotas med ansiktet snett mot fönsterrutan och använd en soft light/ blixt på motsatta sidan för att få fram en intressant skuggning. Belys inte örat, utan gör en s.k kant.
  • För att få ett intressant bakgrundsljus, använd en blixt som går upp mot taket.
  • För att se hur ljuset faller, ställ in kameran att fota i svartvitt. Svartvita foton får fram de mest spännande skuggningarna och det är lättare att ställa in hur ljuset ska falla.

Detta var tre korta tips på hur du kan använda ljuset för att ta lika bra porträttbilder som proffsfotograferna. Nu är det bara ut och experimentera och prova dig fram. Lycka till!

Andra har även läst:

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *