Happy Halloween från BB4 Communication

Happy Halloween from BB4 Communication

Halloween en keltisk högtid

Nu är det dags att fira Halloween igen, en tradition som växt sig allt starkare de senaste årtionden i Sverige. Vi på BB4 Communication är alltid nyfikna på varför man gör eller firar något och har därför tittat lite närmare på varför vi firar Halloween.

Många tror att Halloween är en amerikansk tradition, men Halloween är en urgammal keltisk högtid som irländska invandrare tog med sig till USA under 1840-talet. Samma dag som Halloween är firade kelterna nyår under namnet ”Samhain” omkring 8–900 f. Kr . Kelterna trodde att de döda reste sig från graven för att hemsöka de levande och hitta vägen till dödsriket på denna årets sista dag, samt att en man utan huvud skulle resa sig från graven och hugga huvudena av de levande för att sätta på sig själv.

Pumpan symboliserar Halloween

Lysande pumpa från BB4

På Halloween placerar vi pumpor utanför våra hus, som lyser upp fint i höstmörkret. Pumpan har en speciell betydelse. För att skrämma iväg den huvudlösa mannen, som reser sig från graven och hålla andarna på avstånd, placerade irländarna en pumpa med ljus i vid gravarna. Från början var det rovor man tände eld på, men när kelterna kom till USA var det brist på rovor varför man tände pumpor istället.

Varför klär man ut sig?

Under Halloween klär framförallt barn, men även vuxna ut sig och går runt och knackar dörr, samt säger ”bus eller godis”. Även detta gjorde det keltiska folket. De klädde ut sig den 31 oktober för att lura de onda andarna. Genom att ta på sig masker och förklädnader skulle de hemsökande döda tro att kelterna hade uppstått ifrån de döda precis som de och att de skulle lämna dem i fred. De ställde även ut mat på de dödas gravar, så att de inte skulle bosätta sig någon annanstans.

Vilket datum är Halloween i Sverige?

Halloween sammanfaller med Alla helgons afton den 30 oktober. Det ska inte förväxlas med den kristna högtiden Alla helgons dag och efterföljande Allahelgonadagen, den 31 oktober och 1 november, då de döda ska hedras och gravar smyckas.

Läs fler intressanta artiklar på vår blogg.


Glöm inte att visa dina vänner att du gillar det du läser!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *