Fem annorlunda sätt att fira påsk

 Happy Easter from BB4 communication

Påsken är i grunden en religiös tillställning. Men många av traditionerna vi har idag är inte förknippade med religion. I vår påskhälsning delar vi med oss av några utmärkande drag från olika påskfiranden runt om i världen. Allt från påskkärringar, påskekrim, gækkebrev med mera.

Sverige

– Våren är här och även påskkärringarna!

Vi börjar med Sverige. I Sverige är påsken framförallt en vårhögtid att ljuset är tillbaka. Påskfirandet börjar med att man skaffar ett påskris. Man plockar några genar av björk som pryds med fjädrar i olika färger och annat påskpynt. Förr var tanken att man skulle piska varandra med det här riset. Idag står det på bordet som dekoration.

På skärtorsdagen klär barnen ut sig till påskkärringar, en gammal sed från 1700-talet, och man knackar dörr för att be om godis eller dela ut speciella påskkort. Enligt gammal folktro – är det den dag då alla häxor ska fara till Blåkulla. Man skulle därför gömma kvastar, stänga skorstensspjäll och skjuta med gevärsskott (idag smällare) i luften. Allt för att skrämma häxorna.

Hönan är en av symbolerna för påsken och i Sverige äts ägg som aldrig förr under påskdagarna. Ägget är också en symbol för pånyttfödelse – alltså påskens kristna tema. Innan äggen äts ska de målas (de ska då vara kokta) i glada färger och mönster. Man ger även bort ägg av papp eller plast, fyllda med godis och kanske en liten present. Under slutet av 1930-talet introducerades smågodis i Sverige och i början av 1900-talet introducerades påskharen, som fick en lika stor roll i påskfirandet som jultomtens har i julfirandet

Norge

Glöm inte din Påskekrim!

De senaste åren har en nygammal tradition, från 1923, fått uppmärksamhet i Norge, påskekrim. Norrmännen har gjort en tradition av att läsa eller se på deckare på tv, så kallade påskdeckare.

Danmark

Du har väl sänt iväg ditt gækkebrev!

I Danmark skriver man gækkebrev. ”Gække” betyder narras eller luras. På 1800-talet blev breven populära bland unga människor, som med gækkebreven skickade kärleksförklaringar till varandra. Idag är det främst en barnaktivitet, men även vuxna skickar till varandra och till och med företag använder sig av möjligheten att marknadsföra sig mot kunderna med hjälp av säsongsbetonade inslag, som julkalendrar och gækkebrev.

Enligt traditionen ska man skicka gækkebrevet till en vän före påsk, brevet ska innehålla en vers, en snödroppe (som heter vintergæk på danska) och avsändarens namn skrivet med en prick för varje bokstav i namnet. Mottagaren ska sedan gissa vem brevet är ifrån före den första påskdagen. Om man gissar rätt så får man ett påskägg, gissar man fel får man ge ett påskägg till avsändaren. 

Tyskland

Den tyska påsktraditionen påminner om den svenska. Familjen färgar ägg, bakar påsklamm och dekorerar påskris. Påskharen kommer med äggen.

England och USA

Vem vinner äggrullningstävlingen?

I England och USA har man äggrullningstävling.

På annandag påsk har man i Washington DC den årliga äggrullningstävlingen på Vita Husets gräsmatta. Presidenten brukar då komma förbi.

Tjeckien och Ungern

Här stänker vi vatten för att främja hälsan!

Här har man traditionen ”Oblievacka”. Kvinnor stänks ner med vatten, vilket anses vara renande och ska skänka hälsa och skönhet under året.

När infaller påsken?

Påsken firas på olika datum varje år, men infaller alltid någon gång mellan den 22:a mars och 25:e april.

När vi firar på beror på en regel som fastställdes på ett kyrkomöte år 325 – påskdagen ska vara den första söndagen efter den första fullmånen, efter vårdagjämningen.

Vi önskar dig och din familj en riktigt Glad Påsk!

*****

Följ gärna BB4 Communications blogg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *